Je bent hier: home » informatie » het ontstaan van praktijkspeuren
Zo’n vijfentwintig jaar geleden was ik in de hondenwereld actief met gedrag en gehoorzaamheid: IPO, KNPV en gedragstherapie voor moeilijk opvoedbare honden. Na wat onderzoek besloot ik om speurwerk te gebruiken voor huishonden. Wat bleek: honden met gedragsproblemen konden hun drukke gedrag goed kwijt in het speurwerk. Zo ontstond het idee om speuren toegankelijk te maken voor de particulier. Dat werd het praktijkspeuren
Oorsprong van praktijkspeuren
Ik raakte vooral gestimuleerd om mijn idee uit te voeren toen ik lesgaf in de Verenigde Staten, op uitnodiging van de politie van de staat Indiana. Bij seminars voor politiehonden en hun geleiders kwam ik in aanraking met praktijkspeuren. Dit praktijkspeuren was ontwikkeld door de RCMP (Royal Canadian Mounted Police). Het tempo bij praktijkspeuren lag veel hoger dan bij sportspeuren, ook is er bij praktijkspeuren veel meer communicatie tussen hond en baas.
Enthousiast ben ik me tijdens mijn verblijf in de VS gaan verdiepen in de trainingsmethode en de filosofie van het praktijkspeuren. Toen ik weer terug was in Nederland ben ik deze methode wat gaan bijschaven, zodat deze methode van speuren ook geschikt zou zijn voor Nederland (de afstanden zijn hier wat kleiner dan in Amerika en Canada waardoor het speurtempo niet zo hoog hoeft te zijn). De term praktijkspeuren vond ik goed klinken en ik heb deze dan ook in de afgelopen tijd talloze keren laten vallen op seminars, workshops en tijdens het individueel lesgeven aan hondenbezitters. De term ‘praktijkspeuren’ wordt inmiddels veelvuldig gebruikt. Veel aspirant speurhondeninstructeurs die bij mij een opleiding gevolgd hebben gebruiken ook deze term, zo ook instructeurs die bij mij geen opleiding aspirant speurhondeninstructeur hebben gevolgd, maar daar heb ik geen probleem mee. Mijn doel is bereikt, want toen ik werkzaam was als gedragstherapeut wilde ik graag dat men als hondenbezitter aan de slag ging met zijn hond en met diens natuurlijke kwaliteiten, zoals zijn neus. Of het nu bij mij was of bij een andere hondenschool dat maakte mij niet uit, er moest gewerkt worden met de hond.
De neus van de hond moest gebruikt worden en het praktijkspeuren in Nederland was geboren. De hond vaart er wel bij en ook voor de baas is het een gezonde bezigheid.
Praktijkspeuren: begeleiding en investeren in kennis
Anno nu is speuren is nog steeds hot; veel mensen krijgen er geen genoeg van. Wat wel van belang is, is dat er een optimale begeleiding nodig is voor het team baas-hond. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer men meer met ‘probleemhonden’ het praktijkspeuren zou beoefenen 50% van het probleemgedrag zou verminderen omdat de hond zijn energie beter kwijt kan, zowel fysiek als mentaal. Zoals ik al eerder zei is hierbij een goede begeleiding noodzakelijk. Ook is een stuk inzicht met betrekking tot het gedrag van de hond en de baas van groot belang. Bij mij is deze kennis niet aan komen waaien. Investeren in kennis is belangrijk om baas en hond op het juiste spoor te helpen en hen van het speuren te laten genieten, zodat een goed voorbeeld goed doet volgen. Baas en hond werken als een team.
Het succes van praktijkspeuren
Mijn idee van zo’n vijfentwintig jaar geleden om hondenbazen met hun honden te laten speuren is een succes en ik hoop dat dit succes alleen maar groter wordt, zodat alle honden aan dit succes van praktijkspeuren kunnen ruiken. Ik hoop dan ook zeer dat er instructeurs en hondenbezitters zijn die aan de slag gaan na het lezen van dit verhaal zodat elke hond in Nederland in aanraking komt met praktijkspeuren. Het maakt in principe niet uit of het nu beroepsmatig of recreatief is, als we maar dezelfde gedachtegang hebben: het welzijn van de honden staat voorop.
Cor Oldenburg sr.
(c) Copyright Speurhonden Instructieschool
Telefoon: 0251 24 48 36
Mobiel : 06 534 831 62
Email: speurneus@hetnet.nl
Webdesign en realisatie