Speurhonden
Instructie
School

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Speuren met de huishond

Speuren-met-de-huishond bij Speurhondeninstructieschool.nl

Naast door wat wij een hond aanleren, wordt het gedrag van een hond vrijwel geheel aangestuurd door de informatie die de hond via geuren binnenkrijgt. Een hond is een dier met een uitstekend reukvermogen. De neus is belangrijk voor de hond, daarom is het een beetje vreemd dat men daar tijdens hondentraining nauwelijks gebruik van maakt.

Ook een huishond kan speuren
Niet alleen voor de hond van een speurhondengeleider is het mogelijk om optimaal met zijn neus te werken, ook voor de gewone huishond is het haalbaar om met zijn neus aan de slag te gaan. Dit kan in spel- of wedstrijdvorm, maar ook op recreatieve basis.
Het is niet belangrijk wat voor ras een hond is, of hij een reu is of een teef, een pup of een oude hond: alle honden kunnen deelnemen aan speur- en zoektrainingen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de Speurhonden Instructie School is nog maar weinig honden tegengekomen die niet konden speuren. De meeste honden kunnen namelijk hun neus goed gebruiken, maar als er weinig met de neus wordt gedaan blijft de ontwikkeling ervan stilstaan. Het is te vergelijken met een kind dat van nature goed viool kan spelen. Toch moet het goed begeleid worden om optimaal op het instrument te kunnen spelen en tot een hoog niveau te komen. Zo werkt het ook bij een hond.

Baas en hond als een team aan het werk
Om deze reden geeft de Speurhonden Instructie School (SIS) trainingen aan particulieren die wel eens iets anders willen doen met hun huishond. De training wordt individueel of in kleine groepjes gegeven, zodat men tijdens de trainingen optimaal begeleid wordt. Hierdoor ontstaat er een sneller leerproces voor zowel baas als hond. De training wordt op het niveau (beginner of gevorderde) van baas en hond gegeven en de speurmethode wordt spelenderwijs aangeleerd. De aanpak van de SIS is een op beloning gerichte methode (positieve bekrachtiging). Deze methodiek laat het toe om, door accuraat gebruik te maken van de speur- of zoekdrift van de hond, het speuren of zoeken in ons voordeel op een natuurlijke manier te bevorderen, zonder dwang of pijn.
Speuren gaat in weer en wind, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Want zeg nu zelf: wat is er mooier dan buiten in de natuur als een team met uw hond bezig te zijn, of het nu beroepsmatig is of als hobby?